Hvad laver en bedemand?

De fleste ved, at en bedemand sørger inden begravelsen for, at den afdøde bliver gjort i stand, får pænt tøj på og bliver lagt i kisten, hvorefter vedkommende bliver kørt til kapellet eller kirken. Men hvilke andre opgaver har en bedemand? Bliv klogere her.

Hvordan ser hverdagen ud for en bedemand?

En bedemand har i princippet ikke nogen hverdag. I hvert fald ikke en hverdag, som ligner dén, vi andre har, når vi går på arbejde fra 8-16. Under normale omstændigheder ved man nøjagtigt, hvad der skal ske i løbet af en arbejdsdag. Sådan er det ikke for en bedemand, som arbejder på alle tider af døgnet.

Bedemandens fornemmeste opgave er at yde støtte for de pårørende, som går gennem en svær tid. En bedemand har forskellige kompetencer både professionelt og personligt, men fælles for dem er, at bedemanden skal hjælpe de pårørende igennem processen, der opstår, når et familiemedlem dør.

Bedemanden står for den sidste afsked

Når du ringer til bedemanden, skal han eller hun først og fremmest vide, hvem der er død. Det sker på et helt praktisk niveau, hvor man skal have CPR-nummer og andre personlige oplysninger. Det er dog også på et personligt plan, da bedemanden skal danne sig et indtryk af, hvordan I gerne vil tage afsked med familiemedlemmet.

Skal den afdøde eksempelvis have sit eget tøj på, og hvilken gravsten skal I vælge? Skal det være en bisættelse eller en begravelse? Der er en masse planlægning involveret, og bedemanden hjælper med at arrangere afskeden. Ofte er der også blomster til en begravelse, og det hjælper bedemanden også med at arrangere.

Få hjælp til det administrative

Det er dog ikke udelukkende de praktiske valg i forbindelse med begravelsen, som bedemanden er behjælpelig med at arrangere. Han eller hun har også en række administrative opgaver, der er væsentligt at være opmærksomme på. Han meddeler eksempelvis også dødsfaldet til kirkekontoret og de offentlige instanser.

Bedemanden transporterer den afdøde, og det foregår ofte fra hospitalet, hospicet eller hjemmet til krematoriet. Efterfølgende transporterer bedemanden urnen fra krematoriet til det lokale kirkekontor, hvor der nedsænkningen af urnen foregår. Nogle pårørende vælger dog at hente urnen selv efter aftale med bedemanden.

Samtidig kan bedemanden være behjælpelig med at rådgive omkring skifteret og de øvrige processer, der kommer i forlængelse af dødsfaldet. Alt i alt er bedemandens opgave at hjælpe familie og øvrige pårørende med at planlægge og eksekvere den sidste afsked med den afdøde.